Демократична България готова за решителната битка

14 Ян 2021 20:05

"Демократична България" щеше да е готова за изборите и за 28 март. Това заявяват от партията в своя официална позиция.

Те подчертават, че са във висока степен на готовност за явяване на вота.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочва,че в обръщението към народа днес президентът Румен Радев е изброил голяма част от предложенията на ДБ във връзка с изборния процес. Сред тях са въвеждането на видеонаблюдение и стрийминг на единна платформа на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите от секционните избирателни комисии и актуализиран вариант за въвеждане на пощенско гласуване.

Иванов е категоричен, че въвеждането на видеонаблюдение в секциите е важна мярка, за да се избегне проблемът с манипулиране на протоколите от избирателните секции.

За целта от ДБ предлагат своята платформа "Ти броиш" за онлайн хъб, на който всичките тези излъчвания да могат да се виждат и да има централизирано наблюдение на изборите.

 

Иванов припомня и предложенията на "Демократична България" за независим одит на машините за гласуване, както и да не се броят ръчно хартиените отрязъци от тях, а информацията за вота да се обработва директно машинно, за да не се усложнява работата на изборните комисии. Настоява и за увеличаване на безплатното време в обществените БНТ и БНР за кандидатите, като се мотивира с факта, че в условията на пандемия срещите на живо с избиратели в тази кампания ще бъдат по-малко.

Според него съпротивата на ГЕРБ срещу тези предложения означавала, че управляващите разчитат на твърдото ядро, съставено от държавна администрация и корпоративна клиентела, а също разчитат на ниска избирателна активност и на "досегашните изборни трикове".

Тези избори и тази кампания ще бъде решителна битка за това да възстановим демокрацията в България, да прекъснем възможността за презареждане на корупционното управление в България, да счупим гръбнака на корупцията, подчерта Иванов.

Main Menu