Републиканци за България: Статуквото има интерес от ниска избирателна активност

16 Ян 2021 08:35

След обявената дата на предстоящите парламентарни избори - 4 април, от президента Румен Радев, Републиканци за България призоваваме изпълнителната и законодателната власт да се ангажират и да направят необходимите промени, така че да бъде дадена възможност за гласуване на всеки български гражданин. Това пишат от "Републиканци за България" в позиция към медиите, цитирани от Евроком.

Към този момент Министерство на външните работи няма абсолютно никаква готовност за гласуване на над 2 млн. българи в чужбина, което означава, че правителството и респективно статуквото има интерес от ниска избирателна активност.

Недопустимо е да бъде ограничено конституционното право на глас на българските граждани живеещи извън пределите на България.

Гласуването по пощата е прието в станите с развити демокрации, не виждаме причина да не бъде приложено и у нас.

Преди малко повече от месец съседна Румъния направи именно това и над 40% от гласоподавателите извън пределите ѝ, осъществиха правото си на глас по този начин.

Трябва да се осигури онлайн излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии, за да бъде максимално прозрачен изборният процес.

ПП „Републиканци за България“ изразяваме готовността си за явяване на парламентарните избори на посочената дата.

Main Menu