Йотова обвини управляващите, че бламират честните и достъпни избори

17 Ян 2021 12:40

"Датата 4 април беше избрана от президента след мащабни консултации. Датата е седмица бонус след 28 март, за да може да се организират и реализират необходимите промени за безопасни и прозрачни избори". Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя поясни, че президентът е започнал с консултациите още през декември.

 

"Но нито правителството, нито ГЕРБ се отзоваха на поканите. Има сякаш мълчалив отказ през последната година да се направят сериозни промени в законодателството, за да бъдат изборите прозрачни, честни и достъпни за българските граждани... Пет години въпросът за машинното гласуване не е приключен - прави се крачка напред, две назад като при танго танц... Нямаше политическа воля и за организиране на гласуването на българската общност зад граница".

В предаването "Неделя 150" Йотова допълни:

"Очаквам различна предизборна кампания - предимно в медиите, в социалните медии. Необходима е да се осигури равнопоставеност на партиите... Ваксините като участник в тези избори ги забравяме... Сега съм по-голям оптимист за провеждането на изборите, отколкото в началото на консултациите".

Според вицепрезидента ГЕРБ си търси предварително алиби за изборите. Тя нарече "бягство от политическа отговорност" прехвърлянето на организацията на изборите на Централната избирателна комисия.

"Учудвам се защо не се отваря Изборният кодекс, където могат да бъдат регулирани и други текстове, а се прави поправка за гласуване с подвижните секции през Закона за извънредните мерки. Това е несериозно".

Йотова прогнозира, че ако в изборния ден се допуснат фалшификации и не се въведе видеонаблюдението, "могат да станат неприятни инциденти".

"Този път заявките на участниците са много сериозни. Има поне три партии извън парламента, които имат сериозни шансове за участие в следващото Народно събрание".

Main Menu