Договорът за машините за гласуване още не е подписан

18 Ян 2021 12:56

Договорът между Централната избирателна комисия и фирмата доставчик на машините за гласуване все още не е подписан окончателно. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Тя посочи, че се очаква това да се случи до 1-2 дни. По нейни думи договорът не е подписан по технически причини, но изпълнителят вече е ясен и подготвя пратката.

 

По отношение на съхранението им Цанева обясни, че ЦИК има среща с изпълнителната власт, където ще бъдат обсъдени тези въпроси.

Тя подчерта, че на предстоящите частични местни избори, които ще се проведат на 28 февруари, изборната администрация няма да може да организира машинен вот, но изрази надежда за парламентарните се да има във всички посочени секции за гласуване.

По нейни думи ЦИК е изпратила писмо до Министерството на здравеопазването, с което изисква да й бъдат посочени мерките и стъпките, по които трябва да се проведат частичните избори относно безопасността на избирателите и на секционните комисии.

През февруари ще има частични избори в общо 12 населени места, от които две общини - Мъглиж, Старозагорско, и Баните, област Смолян.

От днес започва регистрацията на партиите, като "Републиканци за България" на Цветан Цветанов стана първата политическа сила, внесла документите си. Регистрацията приключва в събота, 23 януари.

Припомняме, през септември миналата година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за предстоящия парламентарен вот. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

Main Menu