Всеки ваксиниран срещу COVID-19 вече може да получи е-сертификат

19 Ян 2021 13:05

Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представяне на сертификата за ваксинация срещу COVID-19 и функционалността на електронното здравно досие, предаде Offnews.bg.

Сертификатът може да бъде получен по два начина:

- с електронен подпис, с който всеки има достъп до електронното си досие;

 

- след 1 февруари от личния лекар, който има достъп до електронното досие на пациента и може да разпечата сертификата на хартиен носител.

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 е въведен в Единния информационен портал. Той ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината. Системата стартира тази сутрин и работи в реално време. Всеки сертификат има уникален QR код. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница. С него може да се удостовери извършената ваксинация във всяка точка на света, подчерта министър Ангелов.

 

"За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, дата на раждане и всички данни за ваксината, както и националния референтен номер на ваксината", разясни и здравният министър. Той беше категоричен, че е невъзможна злоупотреба със сертификата.

"Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", подчерта министърът и допълни, че сертификатът е достъпен и през мобилен телефон.

 

На какъв етап е надграждането на електронното медицинско досие

Всеки, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. То е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно-информационна система. В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар, дентална помощ, имунизации. Всичко в системата постъпва автоматично, обясни Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване".

Той подчерта, че достъпът до електронното здравно досие е с електронен подпис, защото това е най-високото ниво на защита. "Оттук нататък ще надграждаме системата", посочи той, като допълни, че ще бъдат интегрирани и направленията от лекарите-специалисти от извънболничната помощ.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи още Ангелов. "В електронното досие ще включим и епикризите, протоколите за скъпоструващо лечение. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът", отбеляза той.

Министър Ангелов отказа да коментира предложението за въвеждане на изискване за ваксинационен сертификат при пътуване в чужбина с аргумента, че това е политическо решение.

Main Menu