Дават 1,8 млн. лв. за развитието на археологията

20 Ян 2021 15:23

1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната. Това заяви на днешното правителствено заседание премиерът Борисов. На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. "Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света", заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на Античния град "Хераклея Синтика". Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до "Хераклея-Синтика" вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

 

300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария."Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка", заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето "Ботевград-Видин". "Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект", изтъкна министър-председателят Борисов.

Main Menu