Печат на тази страница

Моловете също искат да отворят: Не сме по-опасни от другите търговски обекти

22 Ян 2021 09:43

Бяхме нарочени към огнища на вируса. Това няма реални емпирични доказателства. Не е показано по абсолютно никакъв начин. Всички държави около нас в момента са с отворени търговски центрове. Да, с ограничения и различен режим на работа, но са отворени. Несправедливо спрямо другите търговски обекти е. Не сме по-опасни от тях.
Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

 

Той категорично посочи, че варианти моловете отново да започнат работа има, но въпросът е да има диалог.

 

"Вариант е да се отвори без детските кътове, да работим с намалено работно време. Искаме да установим ясни стандарти, които да определят дали търговския обект е опасен и какви правила трябва да се спазват, за да може да отворим. Мерките, които сме взели до момента, инвестициите, които сме направили, са много повече от предписаното от правителството. Беше изненада за нас, че сме затворени, при положение, че бяхме проверявани многократно и нарушения не бяха констатирани", посочи Гойгаджиев.

 

Относно помощта на държавата той заяви:

 

"Ние като наемодател предварително сме дисквалифицирани от системата за финансово подпомагане от държавата, защото тя е създадена за малки и средни предприятия. Не сме получили абсолютно никаква държавни средства до момента".

 

Кога трябва да отворят заведенията коментира и Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

 

Считаме, че диалогът не е изчерпан и има време до 26-ти да стигнем до някакво компромисно решение, смята той.

 

"Разбираме тревогите на правителството от гледна точка на новата разновидност на вируса, но сме притеснени, защото мерките за нашия сектор се бавят изключително много. Имаме служители, които все още не са получили компенсациите, обещани от държавата. На път сме да загубим изключително ценни кадри. След някой друг месец ще сме изправени пред остър катарзис да не можем да намерим работна сила", категоричен беше той.

Main Menu