Каролев: По времето на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата

22 Фев 2021 19:17

Това, което каза Борисов е отчасти вярно, отчасти невярно. Това каза в предаването "Лице в Лице" по БТВ икономистът Владимир Каролев в коментар за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция "Фич", която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, заяви Бойко Борисов.

Основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката. В изследването нас ни сравняват с по-слабо развитите страни. Друг важен показател е финансовото състояние на държавата. Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд, Борисов няма никаква заслуга. С "Фич" съм съгласен, че без да броим КПП-тата, след Швеция България беше страната с най-малки рестрикции, което се отразява на сравнително доброто състояние на икономиката ни, заяви Каролев.

В доклада на "Фич" се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми, добави той.

 

Борисов е прав, че ако в едно правителство дойде някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга. Но не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата. Бих му казал, дори и да ми се разсърди, "Посмали малко", посочи икономистът.

По думите му, освен финансовата стабилност, другият оптимистичен фактор у нас е ръстът на брутния вътрешен продукт, ГЕРБ не правят големи пакости, защото валутният борд им пречи, но политически стоим добре. Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, но те няма да съберат 4%, каза още Владимир Каролев.

Main Menu