Започна международната конференция за развитие на професионализма на работещите с деца

25 Фев 2021 17:21

Днес започна двудневната конференция, организирана от Фондация „За нашите деца“, посветена на изграждане и развитие на професионални компетентности за подкрепа на ранното детско развитие у професионалистите, работещи с деца в ранна възраст. В дискусията участваха над 100 български и европейски експерти в сферата. Събитието откри от изпълнителния директор на фондация „За нашите деца“ – д-р Иванка Шалапатова. Тя припомни, че първите 1000 дни в живота на детето са предопределящи за бъдещото здраве, благосъстоянието, уменията за учене и цялостния му потенциал. Компетентността на специалистите, работещи с него в ранна възраст, са част от неговата микросистема, която има най-силно влияние върху развитието на детето.

„Инвестициите в ранното детско развитие, без каквато и да е дискриминация, следва да бъдат с висок приоритет, защото предоставят възможност на всички деца да достигнат пълна реализация на своите права и способности. Ранното детско развитие открива най-силните възможности за намеса в най-критичната фаза на човешкото развитие, за да прекъсне порочния кръг на предаване на бедността между поколенията и неравенствата. Тези възможности гарантират, че никое дете няма да бъде забравено, че то ще расте в сигурна среда, без насилие и пренебрегване.“
С встъпителните си думи в откриващия панел на конференцията, комисарят по въпросите на кохезията и реформите в ЕК – Елиза Ферейра също постави акцент върху високото качество на образованието. Тя сподели, че с грижата за най-малките не трябва да се прави компромис – и затова настоява за приоритизиране на инвестицията в човешкия капитал. Структурните реформи, които подобряват качеството на образованието и обучението на специалистите, трябва да се основават на добрите европейски практики. Супервизията пък ще създаде допълнителни гаранции за нивото на експертиза.
Министърът на труда и социалната политика – Деница Сачева, потвърди, че Министерството работи в посока утвърждаване на комплексен интегриран подход – повишаване на професионалния капацитет на специалистите, работещи с деца в ранна възраст на местно ниво; създаване на допълнителни стимули за професионално развитие; практики на супервизия; подкрепа на родителските умения. По този начин, се създават гаранции за утвърждаване на детските права и интереси, успоредно с развитието на качествени и достъпни услуги, от които те да се възползват.
Заместник-министърът на образованието и науката – Карина Ангелиева, постави акцент върху Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в България, която бе приета за периода 2021 – 2030 г. Основен фокус е поставен върху развитието на политиките, свързани с развитието и знанието на детето. Документът се явява още една стъпка, която утвърждава Ранното детско развитие и ранното детско образование, като водещ приоритет за новия програмен период в ЕС.

 

 

Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването, допълни, че политиките, свързани със социална интеграция, подобряване на възможностите за пълноценна реализация на специалистите, осигуряването на качествена среда, грижа и образование за децата, се явяват една инвестиция в бъдещето на нашата страна.
Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, насочи вниманието и към важността от изграждането на доверие между родителите и кадрите, които работят в тясна връзка с най-малките. „Благодарение на специалистите по ранно детско развитие, родителите могат да получат и разчитат на подкрепата на професионалистите като компетентна грижа за децата чрез здравните, образователните и социалните услуги. Затова е от изключително значение те да изградят своето доверие към компетентностите на специалистите – медицински сестри, терапевти, психолози, педагози, социални работници и други.“
Дискусията започна с представяне на резултатите от доклада „Състоянието на работната сила в сферата на ранното детско развитие в България“ от д-р Наталия Михайлова, ръководител на изследователския екип по изследването на фондацията „За нашите деца“. Останалите теми за деня обхващат ролята на професионалистите в сферата на ранното детско развитие и правата на детето, формиране и развитие на компетентностите за подкрепа на ранното детско развитие.
Събитието се провежда в изцяло онлайн формат и се излъчва на живо тук. Дисусията ще продължи и в рамките на утрешния ден - 26 февруари 2021 г.
Конференцията е част от инициативата “България расте с децата си”, с която Фондацията насочва вниманието на обществото към ролята на професионалистите, работещи с деца в ранна детска възраст за повишаване качеството на образованието и услугите за деца.
Проектът „България расте с децата си“ се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „България расте с децата си“ е подобряване на качеството на услугите и мерките за насърчаване на ранното детско развитие в страната.

Main Menu