Дончев нямал амбиции да е премиер

26 Фев 2021 11:30

Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на bTV „Тази сутрин“.

Правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави. Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, коментира Дончев.

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви още той. Няма достатъчно информация, за да може да се коментира как Унгария ще прилага ваксината "Спутник V', посочи вицепремиерът.

България е поръчала най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека", защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали, стана ясно от разговора.

"Едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите" - обобщи той реакцията на правителството на коронакризата.

Вицепремиерът коментира и предстоящите парламентарни избори. По неговите думи твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност, са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.

Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

 

Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент е труден, защото в момента се "правят сметки без кръчмаря" и не се знае каква ще бъде конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев,. По думите му неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това чие е малцинството. Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората, каза още Дончев.

Main Menu