СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

02 Мар 2021 08:20

Високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО) заяви в понеделник, че е нереалистично да се мисли, че пандемията може да бъде спряна до края на годината. В същото време, той е убеден, че ваксинирането срещу коронавирус може драстично да намали хоспитализациите и смъртността. В момента единственият фокус в света трябва да бъде възможно най-ниското предаване на COVID-19, каза д-р Майкъл Райън, директор на спешната програма на СЗО, цитиран от АП.

"Ако действаме разумно, можем да приключим с хоспитализациите и смъртните случаи и трагедията, свързана с тази пандемия до края на годината, каза той по време на брифинг за медиите. Райън каза, че СЗО е успокоена от данните за вече лицензираните ваксини, но предупреди, че нищо не е гарантирано при епидемия.

 

Междувременно генералният директор на СЗО заяви, че за съжаление по-младите и по-здрави възрастни в някои богати страни се ваксинират срещу коронавируса, преди здравните работници в риск в развиващите се страни да са го направили. Тедрос Гебрейесус каза, че имунизациите, подкрепени от усилията на COVAX, са започнали тази седмица в Гана и Кот д'Ивоар, но се оплака, че това се случва само три месеца след като държави като Великобритания, САЩ и Канада започнаха да ваксинират собственото си население. "Страните не са в състезание помежду си", каза той. "Това е обща надпревара срещу вируса. Не искаме от държавите да излагат на риск собствените си хора. Молим всички страни да бъдат част от глобални усилия за потискане на вируса навсякъде. "

Но СЗО спря да критикува държави, които не даряват дозите си на страни, които все още не са успели да защитят своите най-уязвими групи хора. "Не можем да казваме на отделните държави какво да правят", каза д-р Брус Ейлърд, старши съветник на СЗО. Тедрос също така отбеляза, че за първи път от седем седмици броят на случаите на COVID-19 се е увеличил миналата седмица. Той определи увеличението като разочароващо, но неизненадващо. Тедрос каза, че този скок изглежда се дължи на облекчаването на мерките.

Main Menu