Хазарта: За компенсациите трябват критерии

11 Мар 2021 07:21

Миналата година водихме разговор защо трябва да се слагат ваксини, сега - защо трябва да се плащат данъци, догодина може да обсъждаме защо трябва да се мият ръце.

Така Христо Петров - Ицо Хазарта отговори на въпрос пред бТВ трябва ли данъчната декларация да е основание за еднократната компенсация от 4350 лева на почти 1000 артисти. С решение на Министерски съвет и след среща на музиканти на свободна практика, правителството реши да отпусне 5 минимални заплати - 3250 лева плюс 1100 лева осигуровки заради въведените противоепидемични мерки, пише Offnews.bg.

"Добре, творецо. Утре ще ти потрябва линейка, ще искаш довечера лампите да светят по улиците, ще искаш да имаш дете и да го пратиш на училище, но някой трябва да плаща заплатите на учителите. Ето затова трябва да се плащат данъци", обърна се той към артистите.

Разликата между помощ и компенсация

По думите му хората са забравили да боравят с аргументи. "Не съм съгласен с една конкретна дума - "помощи". Навсякъде в Европа държавите компенсират бизнесите и хората, пострадали от пандемията. Помощи се изплащат на хора с увреждания, аз например нямам такива. Когато държавата ти забрани да работиш, трябва да те компенсира и начинът, по който доказваш какво си загубил е данъчната декларация", категоричен е Хазарта.

Рапърът заяви още, че е имало хора, според които той иска именно с данъчна декларация да се доказват загубите, защото има доходи от телевизията, но доходите му от това са само 1/20.

"По-важното в случая е, че тези музиканти се опитват да помогнат на закъсали техни колеги и това не е лошо. Трябва да има критерии, защото утре някой може да вземе една балалайка, да се снимат във фейса и да иска пари", каза той.

 

Началникът дава пари 20 дни преди изборите

По думите му той не е музикант и няма певчески данни. "Музикантите би трябвало да са най-свободната част от обществото, и като ги видя наобиколили началника с тъжен поглед, ми става кофти", допълни Ицо Хазарта.

Той припомни, че преди 2 години си е позволил един-единствен предизборен концерт (на ГЕРБ - бел. ред.), заради който е понесъл много основателни критики. "Искам да кажа на всички изпълнители - те са интелигентни, давате ли си сметката, че ви навряха много по-силно в една предизборна кампания", обърна се още той.

"Що се сетиха 20 дена преди изборите (да дават пари - бел. ред.)? Седят около началника да даде и той ще даде, щото има 20 дена до изборите, няма да ги пита "Плащате ли си данъците", щото ще се разсърдят, а е по-добре на мен да се разсърдят", категоричен е рапърът.

Относно това дали аргументът, че тази компенсация е нужда след месеци на пандемия и затворени бизнеси, Хазарта обясни, че всеки човек сам избира съдбата си: "Бих го приел, ако става дума за възрастни хора или с увреждания, но здрав прав човек... Може да получат компенсации, но да докажат какво са загубили".

Иван не го въртят и гледат, а иска държавата да му направи закон за песните

За квотите за българска музика в медиите и радиостанциите Хазарта даде пример с "Иван". "Иван иска да бъде певец, песните му не ги въртят, не ги гледат и много хора в интернет. Това трябва да покаже на Иван, че трябва да се преориентира, но вместо това Иван иска държавата да направи закон за песните на Иван".

По думите му "една дама, която по принцип ме подкрепя, ме разкритикува, че всичко е субективно, защото такива като мен вкарват в клиповете си оскъдно облечени дами и заради тях тя не може да стигне до сцената".

Вместо красавици, Филип Тотьо и Бачковския манастир

"Вероятно трябва да спра да снимам красиви жени в моите клипове и да наблегна на кадри на Бачковския манастир, на Ротондата "Свети Георги", Перперикон, Дунавската равнина, Чудните мостове. Когато ходя на мои концерти, аз ходя с балет "Нова", те са красиви. Трябва да спра да ги взимам, да излизам сам на сцената и да слагам портрети на български исторически личности - Филип Тотьо, княз Батенберг, Паисий Хилендарски, за да може да бъде справедлива конкуренцията", обясни още Хазарта.

Той добави, че е получил като пример Франция и това е силен аргументи, но е "много лесно да си избереш произволна държава и произволен закон. Ако съм министър на финансите, ще кажа, че там данъкът е 50% - искате ли такъв данък, щото нали Франция..."

В Германия на някои от магистралите няма ограничения, ето и това ни харесва. И там данъкът е 50%, подчерта изпълнителят.

"90% от песните ми не са достатъчно добри"

Ицо Хазарта заяви, че има около 60 песни - негови и на "Ъпсурт", но 90% от тях не се въртят, защото не са достатъчно добри и не всеки ден се правят хитове, а това да задължиш някого да ти върти песните, не би довело до нищо добре.

На въпрос какво очаква да се случи след интервюто Христо Петров отговори, че е възможно някой да напише декларация срещу него

Main Menu