НАП: Шефовете крият заплати, работниците губят над 40 бона от пенсията

31 Мар 2021 18:51

При укриване на 300 лв. от заплата в продължение на 22 години родните работници губят по 34 848 лв. от пенсията си. Това показват изчисленията на софтуера на Националната агенция по приходите на сайта "Заплата в плик".

Работодателите често прибягват до тази практика, защото, по думите им, осигуряването е право, а не задължение. Така те спестяват по някои лев на фирмата, но за сметка на служителите си и тяхното бъдеще.

Тази практика значително намалява компенсацията за болничен, майчинство, безработица, но се отразява и в по-дългосрочен план – при пенсиониране. Не е тайна, че повечето пенсии в България са ниски. Средният им размер за област Пловдив е 403 лв.Така например работниците, които всеки месец прибират в джоба си по 1200 лв., каквато е средната заплата за областта по данни на НСИ, но декларират възнаграждение от 900 лв., а остатъка получават на ръка, търпят редица загуби. Парите за безработица падат с 1620лв. при 10-годишен стаж, а за цялото майчинство - с 3259.20 лв.

Припомняме, при формирането на размера на майчинството се вземат доходите от последните 24 календарни месеца, предхождащи този на отпуска.

Общите загуби на работниците за 30 години при укриване на 300 лв. от възнаграждението възлизат на 41 370.60лв. Осреднените загуби на човек за година са 1379,02 лв. Крайният резултат от укриването на възнаграждението е липса на доверие в осигурителната система.

Освен чисто социални проблеми осигуряването на сума, по-малка от реалния доход, носи и други рискове. Например, ако млада двойка реши да тегли заем от банката, за да си купи апартамент, ще срещне трудности в отпускането му.

Това се дължи на факта, че банковите служители гледат сумата, на която се осигуряваме, а не реалната заплата, която не можем да докажем.

Main Menu