Навални е с отрицателен тест за коронавирус

07 Апр 2021 13:27

Затвореният кремълски критик Алексей Навални е тестван отрицателно за коронавирус, заяви в сряда адвокатът му Олга Михайлова и добави, че е направил втори тест, съобщава "Ройтерс".

44-годишният Навални, опонент на президента Владимир Путин, съобщи, че обявява гладна стачка миналата седмица в знак на протест срещу отказа на властите в затвора да го лекуват правилно за остра болка в гърба и краката.

 

По-рано адвокат на Навални съобщи, че опозиционерът е сериозно болен.

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" по-рано в сряда заяви, че Навални е лишен от свобода при условия, които представляват изтезания и може бавно да го убиват.

Руската полиция заяви във вторник, че е извършила редица арести извън затвора, където се намира Навални, съобщава NPR.

Лекари, съюзници на Навални, тръгнаха към портите на наказателната колония в Покров, на около 60 мили източно от Москва, за да поискат достъп до него. Полицията съобщи, че е извършила девет ареста, включително на д-р Анастасия Василиева, ръководител на независимия лекарски съюз Алианс на лекарите и един от лекарите на Навални.

По-късно синдикатът написа в туитър, че Василиева е освободена, въпреки че трима нейни колеги все още са в полицията. За кратко беше задържан и екип на CNN.

Олга Михайлова, един от адвокатите на Навални, заяви във вторник, че в колонията в Покров няма лекари. Тя каза, че около 2000 лекари вече са подписали отворено писмо с искане Навални да бъде прегледан от специалисти, на които се доверява, включително от германската клиника, която го е лекувала след отравянето му.

Main Menu