Печат на тази страница

Дончев: Най-важното е България да има стабилно правителство

08 Апр 2021 08:44

Политиката не е само публично говорене и колективни забавления, най-важното в момента е България да има стабилно правителство, което да работи. Това каза вицепремиерът и член на Изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Политиката не е само публично говорене и колективни забавления, както си представят някои. Тя е преди всичко носене на отговорност и работа. Понеже носим отговорност за всички 840 000 души, които са ни подкрепили, би било безотговорно да кажем: „Очевидно е, че нямаме достатъчен парламентарен ресурс, нека да дадем ход на втората фаза от конституционната процедура“. Може една подобна процедура да не крие голям потенциал, но ние сме длъжни да минем през нея. Има много възможности за състав на кабинета. Съставът на един такъв кабинет е политически знак. Когато дойде времето, ще научите какъв ще е. Добрите политици обезателно са експерти по нещо. Не може да си на министерска позиция и да не си политик, защото целта ти е да правиш политики“, посочи Дончев.

„Най-важното в момента е България да има стабилно правителство, което да работи. Ролята на политиците е не само да идват в сутрешните блокове или на площада и да говорят за или против някой, но и да вършат работа. Нека напомня, че все още сме в пандемия. Трябва да се продължат мерките за подпомагане на хората, трябват нови мерки за подпомагане на бизнеса, а имаме и глобални промени в потребителските нагласи, нагласите на инвеститорите и др. Тези всички задачи чакат едно ново правителство.

На въпрос готови ли са от ГЕРБ да подкрепят кабинет на „Има такъв народ“, Дончев заяви: „Има значение нюансът. Ако на втори например не му достигат 3 - 4 гласа, за да състави стабилно правителство, ще го подкрепим“.
„Направихме анализ до ниво секции и търсим причини за по-високия или по-нисък резултат. 2-3 дни слушам как всички са победители. Чух няколко заявки, че най-голямото постижение на някои по-малки политически сили било, че измели и демонтирали ГЕРБ от властта. Чудесно, така да бъде! Ако имаме такова мнозинство, времето на приказките свърши. Да направят правителство и да управляват. Затова беше предложена знакова подкрепа – ако на г-н Трифонов не му достигат 2-3-4 гласа, в името на това България да не се втурва към политически хаос, подобна подкрепа да му бъде дадена, за да направи стабилно правителство. Не мога да разбера защо, при условие че всички останали са спечелили и са ни измели от властта, какво им пречи да съставят правителство. Създава се впечатление, че политиката е на приказване – кой ще се изкаже най-цветно и кой какво ще обещае. Политиката е да вземаш решения и то от ден първи. Парите винаги са по-малко от нужното и това е от ден първи. Никой не се ражда с опит“, допълни той.

Main Menu