Христо Иванов поиска съдебна реформа: Прекратяване предсрочно мандата на Иван Гешев и закриване на спецсъдилищата

15 Апр 2021 11:07

Говори се много за съгласие и диалог и това са хубави неща, но не забравяме ли, че трябва да има законност? Потъпкването й превърна търсенето на мостове в токсично занятие. Основното, което искат гражданите е това - законност, правила, здрави институции, които са си на мястото, за да може българската държавност да е модерна, европейска, свободна.

 

Това заяви от трибуната на 45-тото Народно събрание лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Той призова законността да се издигне като приоритет, а да не се случва "заговаряне по кюшетата".

 

“Не може повече да има център на власт, която да не подлежи на демократична отчетност. Последният път, в който говорих от тази трибуна, си подадох оставката. Казах, че се създава прокурорска република у нас. С конституционни промени си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев. Ще работим за това той да бъде отстранен от поста главен прокурор, искаме реформа във ВСС”, посочи още Иванов.

Той определи управлението на Бойко Борисов като най-грозната проява на системните проблеми с демокрацията.

 

“Да, протестът и кампанията бяха фокусирани върху конкретното управление и конкретните лица в съдебната власт. Проблемите на държавността и кризата на демокрация не започват с това управление. Става дума за дълбоки и системни основания, които имат своя генезис в комунистическия режим, неизвършената лустрация”, отсече още Иванов.

 

"Ключова задача е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Тук искам да се обърна към отиващото си правителство - смятам, че отказът да бъде внесен планът с всичките му недостатъци е саботаж”, отсече Иванов.

Според него кабинетът се опитва да прикрие своя провал. Той призова планът да бъде внесен.

 

“Страх ви е да се натъкне на много критики от страна на ЕК. Внесете го”, призова още Иванов.

 

“Изглежда, че НС ще може да свърши една от задачите - да отстрани от управлението Бойко Борисов и ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС”, заяви Иванов и последва незабавна реакция от ДПС, които не се съгласиха. Лидерът на Движението напусна пленарната зала.

Main Menu