БСП дава подкрепа на "Има такъв народ", но при определени условия

17 Апр 2021 20:15

Националният съвет на БСП прие позиция - при предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ, Парламентарната група на "БСП за България" да гласува "против". При предлагане на правителство в мандата на втората по численост парламентарна група на "Има такъв народ", да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявят готовност за определени политики. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция по повод решенията от днешния пленум.

Като условие за подкрепа Нинова посочи следното: първо - бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици; второ - борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма; трето - обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната; четвърто - прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост; и пето - изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот.

И още едно условие - ако партията, която предлага правителство, или излъченият от нея кабинет, смятат да осъществяват действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на "БСП за България", каза Корнелия Нинова.

 

Тя посочи, че ако се стигне до връчване на третия мандат на БСП, Националният съвет, заедно с Парламентарната група, в спешен порядък ще вземат решения по този въпрос.

Националният съвет на БСП изрази позиция за подкрепа за втори мандат на президента Радев и вицепрезидента Йотова, съобщи още Нинова. Отчетохме като наша обща грешка, че по време на кампанията за парламентарните избори не издигнахме или не подкрепихме кандидатурата за президент и вицепрезидент, каза тя.
Формирана е работна група от пет човека - председателят, по двама заместник-председатели от партията и от парламентарната група, които да започнат разговори с Радев и Йотова за формулата за издигане и политиките, които ще отстояват.

На заседанието не беше поставен въпрос за свикване на конгрес, така че конгрес на партията няма да бъде свикван, обяви още лидерът на БСП. Относно поисканата й оставка днес от млади социалисти от Перник, Нинова коментира, че вчера или онзи ден ръководството на БСП е имало среща с Изпълнителното бюро на Младежкото обединение и този въпрос не е бил поставен.

Националният съвет е решил още в срок до 30 април да се проведат заседанията на общинските и областните съвети за анализ на резултатите от изборите, Изпълнителното бюро да ги обобщи до 15 май и да внесе в НС на БСП план за действие оттук нататък.

Main Menu