Отпадане на Н-18 и възможност за отдалечена фискализация предлага Демократична България с поправки в Закона за ДДС

21 Апр 2021 18:22

 

Отмяна на спорната Наредба Н-18 и въвеждане на т.нар. отдалечена фискализация предвижда проект за промени на Закона за ДДС, внесени от Ивайло Мирчев и група народни представители от “Демократична България”.

В проекта е заложена отмяна на текстовете, с които бе въведена Н-18, която бе отлагана няколко пъти и до днес така и не е влязла в сила. Наредбата бе остро критикувана от бизнеса заради трудностите да бъдат приложени изискванията ѝ, заради високите разходи за въвеждането ѝ и заради това, че тя ще препятства конкуренцията, а данъчните ще имат достъп до чувствителна финансова информация, касаеща не само продажбите.

“Регулирането на използвания софтуер, както и на софтуерните компании, е свръхрегулация. Неяснотите, произтичащи от подзаконовия акт и неговото тълкуване
струват милиони, без това да носи реален и измерим позитивен ефект за бюджета. Контролът върху софтуера, използван за продажби, е нереалистичен и вреден в контекста на свободния европейски пазар”, се казва в мотивите към законопроекта. 

Вносителите изтъкват, че измененията в Наредба Н-18 са внесени без адекватна оценка на въздействието и без обосновам модел на изчисление на приходите в бюджета и посочват, че предложените сега промени отрязва възможността НАП да въвежда подобни
изменения отново.

Наред с това с поправките в Закона за ДДС се въвежда и т.нар. отдалечена фискализация (софтуерна фискализация). Тя позволява регистриране на продажбата в реално време от софтуера за управление на продажбите и получаване на уникален номер, който може да бъде отпечатан от устройство, различно от фискално устройство, или изпратен по електронен път. Така отпечатаният фискален бон съдържа всички реквизити на стандартните “бележки”, издавани от касов апарат, в това число възможност за проверка в реално време дали продажбата действително е регистрирана в приходната администрация.

“В момента всеки търговец в България е длъжен да отчете всяка продадена стока чрез касовия си апарат. Така информацията стига до НАП. Фискалните апарати струват пари, поддръжката им също. Ние целим тази хардуерна фискализация да я направим софтуерна, тоест търговците да може да издадат касова бележка от всяко устройство с принтер, например компютър или таблет. По този начин спестяваме на бизнеса пари - по предварителни оценки над 100 млн. Лева”, коментира вносителят на поправките Ивайло Мирчев. 

Той посочва, че законопроектът не отменя фискалните устройства и изискванията към тях, но добавя още една възможност за фискализация.

Main Menu