Открито е мястото на катастрофиралия МиГ-29

17 Юни 2021 15:07

Намерено е мястото, където се е разбил падналият военен самолет МиГ-29. Открити са останки от изтребителя - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия обаче не е открита.

Това обяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг днес.

На 9 юни изтребител на ВВС, управляван от майор Валентин Терзиев, падна в Черно море край Шабла по време на нощно учение "стреляне по светеща мишена".

 

По думите на командира на Военноморските сили самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част от самолета, която да бъде лесно извадена и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха, каза командир Михайлов.

Катастрофата е станала на дълбочина над 70 метра, а мястото, което трябва да се обследва, е с площ над 1 кв. км.

 

След като търсенето на самолета беше преустановено в началото на седмицата заради лошото време, операцията беше подновена отново днес.

"Няма човек, който да може да преживее толкова дълго в морска вода. Бяха намерени и човешки биологични останки. Разчетохме нов район за търсене на останки по дъното от самолета. Ако майор Терзиев беше катапултирал, щеше да бъде спасен", каза контраадмирал Кирил Михайлов.

 

Контраадмиралът разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след катастрофата. Тя е продължила до 10 ч. на 10 юни, когато е "надеждата за неговото преживяване е била безвъзвратно загубена".

Михайлов съобщи, че общо 260 души от ВМС и 21 от Гранична полиция са участвали в операциите. В акцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета и 3 катера.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките.

Main Menu