Ивелина Димитрова подаде оставка като член на СЕМ

28 Юни 2021 18:55

Ивелина Димитрова - член на Съвета за електронни медии, подаде оставка, съобщи БНР.

“От самото начало искам да заявя, че не съм взимала страна по горещите казуси, които фокусираха общественото внимание и недоволство и към обществената медия, и към СЕМ. Страна не съм взимала. Просто моята гледна точка беше по-различна”, заяви в ефира на Радио София Ивелина Димитрова.

По думите ѝ, когато се изпраща протоколно писмо, в което се посочва какво СЕМ не може да прави, е предложила да се каже и какво може да се направи - едно наблюдение за спазване принципа за плурализъм на гледните точки, както и всички останали изисквания, защото казусът на министъра на културата и ръководството на БНТ се развива във времето, задълбочава се, напрежението е нараснало, като се стига и до лични нападки.

 

“Аз смятам, че СЕМ можеше да овладее това напрежение. Не казвам, че казусът беше сложен, а деликатен”, казва тя. По думите ѝ е можело да бъде направен комплексен анализ, с оценка от мониторинга на СЕМ, но първото писмо е излязло във варианта, в който е.

“Наистина ще си призная, че наистина смятах, че първото нещо, в което ще бъда обвинена, е в политическо пристрастие, защото съм номинация на президента и реших, че след като съм дала това становище, първо ще мине този отговор към министъра на културата, след това независимият мониторинг ще се самосезира и ще започне да следи развиващия се казус”, допълва тя.

“През последните дни добрият тон в СЕМ се изгуби, конструктивният диалог също. Влошената атмосфера, личните нападки вместо дебат по важните въпроси за медиите към настоящия момент, упреците в политически пристрастия при опит да се изрази мнение по актуални казуси, не са онази атмосфера, която може да роди отговори на въпросите, които обществото очаква”, посочва в мотивите си за напускане на СЕМ Ивелина Димитрова.

По думите ѝ от СЕМ е пропуснал момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ.

“На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус.

Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в Съвета, с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма.

Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки – за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има.

Остро стоят темите за професионалните стандарти, обществената мисия на БНТ и БНР, разследващата журналистика, реалният плурализъм на мнения, критическата функция на медиите. Обръщала съм не веднъж внимание на тези теми и това е видно от протоколите на СЕМ.

През последните години Съветът премина през не едно сериозно изпитание. Публичната оценка винаги се е усещала ясно – кога е удовлетворен общественият интерес и кога не. СЕМ овладя най-голямата криза – спирането на БНР през 2019 г. Въпросът е как реално да се промени медийната среда.

Мога да нося отговорност само за моите позиции и решения като член на регулатора, в рамките на сега действащия Закон за радиото и телевизията и подаването ми на оставка е едно от тях. Всеки бъдещ регулаторен орган обаче, би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии, посочва в позицията си Ивелина Димитрова.

Съветът за електронни медии (СЕМ) се събира утре, за да приеме оставката на Ивелина Димитрова. Това обяви председателят на медийния регулатор Бетина Жотева. Според нея не са разбираеми мотивите на Димитрова да напусне съвета сега.

„В СЕМ винаги е имало спорове, винаги е имало различни мнения, винаги е имало дискусии, кога на по-висок тон, кога на по-нисък. Аз лично не разбирам нейните мотиви. Тя се е почувствала така и си тръгва, това е собствено желание. Процедурата е, че тя ще продължи да изпълнява задълженията към СЕМ до назначаването на следващия, когато президентът реши да назначи следващия“, каза Бетина Жотева.

По-рано пред БНР Ивелина Димитрова обясни, че мотивите ѝ са свързани с поведението на медийния регулатор след скандала на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков с ръководството на БНТ.

Main Menu