Стефан Янев: Хората се опитват да се освободят от натиска, който са усещали преди

06 Юли 2021 19:04

Премиерът Стефан Янев се срещна с ръководителя на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите. В рамките на срещата акцент беше поставен върху новата ситуация предвид промененото изборно законодателство. Премиерът Стефан Янев посочи, че машинният вот е бил обезпечен от правителството както финансово, така и логистично. По отношение на избирателния процес в чужбина, министър-председателят отбеляза, че има ръст на секциите в чужбина в сравнение с предишните избори.

Той изтъкна още сериозните и целенасочени усилия на правителството в две посоки - от една страна да отправи позитивно послание към гражданите и да ги насърчи да упражнят правото си на глас и от друга страна да противодейства безкомпромисно на негативни явления като купуването на гласове. В отговор на проявения интерес от страна на Тана де Зулуета какви мерки предприема служебният кабинет срещу купуването на гласове министър-председателят Янев увери, че МВР работят усилено и действията им дават резултати. Премиерът сподели също така и обратната връзка, която получава при срещата си с граждани в различни населени места в страната. Янев отбеляза, че хората се чувстват по-свободни и се опитват да се освободят от страха или друг натиск, който са усещали преди.

 

В заключение министър-председателят Стефан Янев благодари на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ за продължаващото сътрудничество и активното участие в дейностите по наблюдение на избори в България. Премиерът изтъкна, че високо цени работата на всички международни наблюдатели и потвърди готовността на правителството да съдейства, така че те успешно да изпълнят задачите си в интерес на насърчаването на свободните и честни избори.

Main Menu