Десетки жертви при атентатите в Кабул

27 Авг 2021 08:18

Най-малко 90 човека са загинали при двойния атентат край летището в Кабул, съобщи BBC. Ранените са над 1300. Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще намерят отговорните за терористичните актове.

В обръщение към нацията след двете експлозии на летището в Кабул той съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по тях, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ние ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите на водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

 

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август. Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи АП.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения.

Талибаните обявиха, че те са най-пострадали от атаката, защото са загубили 28 техни бойци. 13 американски войници загинаха при експлозиите в четвъртък пред летището в Кабул.

Main Menu