Убиецът на сенатор Робърт Кенеди може да излезе на свобода

28 Авг 2021 08:19

Осъденият за убийството на сенатор Робърт Кенеди през 1968 г. - Сирхан Сирхан, може да излезе от затвора, съобщи агенция Associated Press.

Комисията по помилванията на щата Калифорния препоръча той да бъде освободен. Щатските прокурори не са възразили срещу тази препоръка.

77-годишният Сирхан прекара в затвора 53 години заради убийството на брата на президента Джон Кенеди, напомня CNN.

 

Двамата живи синове на Робърт Кенеди - Дъглас и Робърт, са изразили подкрепа за освобождаването на Сирхан - това е станало преди комисията да се произнесе. Досега затворникът е подавал общо 16 молби за помилвания, но предходните 15 са отхвърлени

През 1968 г. Робърт Кенеди се бори за номинацията на Демократическата партия за президентския пост. Той е убит в хотел в Лос Анджелис, след като обявява победата си на първичните избори в Калифорния.

Обвиненият за престъплението Сирхан Сирхан, който през 50-те години на миналия век идва в САЩ от Йерусалим, твърди, че не помни момента на убийството.

През 1969 г. той е осъден на смърт, но през 1972 г. щатът Калифорния отменя смъртното наказание и присъдата му е заменена с доживотен затвор.

Сирхан ще излезе на свобода, ако след 90 дни губернаторът на Калифорния одобри решението на Комисията по помилванията.

Main Menu