Петролният стратег Джулиан Лий пред Bloomberg: Производството на петрол е по-ниско от предпандемичните нива

14 Окт 2021 12:52
 
 
През последните месеци цената на природния газ в Европа достигна рекордни върхове. В краткосрочен план хората се тревожат дали ще могат да отопляват домовете си и дали индустриалното производство ще продължи.
Акцентите от разговора са цените на петрола, цените на енергията в Европа и запасите от енергийни ресурси. В дългосрочен план трябва да се обърне повече внимание върху намаляване на потреблението и прахосването на енергия, а не толкова върху намаляване на предлагането на въглеродни горива. Това сподели Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 
"Ако инвестираме повече в изолация на домовете си и в използването на алтернативи на природния газ, това ще ускори прехода. Важно е да се внимава обаче с търсенето - то се пренебрегва за сметка на натиска върху компаниите да продават активите си, свързани с нефт, газ и въглища преди да има готова алтернатива за енергийния преход", сподели той. 
Специалният гост в предаването изрази мнението си, че енергийната криза е породена вследствие на комбинация от няколко фактора. Според Джулиан Лий на първо място е това, че световната икономика започна да се възстановява от по-бързо от пандемията. През втората половина на тази година хората започнаха да пътуват повече и това увеличи търсенето. В Европа миналата зимата беше дълга и студена, като студеното време продължи до месец април. Вследствие на това запасите на природен газ бяха много ниски, като темпът на натрупване беше по-малък от обичайното.
"Едновременният недостиг на нефт, газ, въглища, ядрена енергия, водна и вятърна енергия се дължи основно на силното възстановяване в търсенето особено в сектора на индустриални горива. Проблемът е, че не бяха направени достатъчни инвестиции в горива като природен газ и нефт. Предлагането изостава от търсенето. Отчасти енергийният преход беше започнат от погрешната страна", смята гостът.
Джулиан Лий заяви, че производството на петрол е по-ниско от предпандемичните нива. По негови наблюдения страните от ОПЕК+ все още задържат сериозен обем петрол от пазарите, като увеличават предлагането му много бавно.
В предаването „В развитие“ петролният стратег определи цените на електроенергията като невероятно високи. Джулиан Лий сподели, че цената на природния газ в Европа е 7 пъти по-висока в сравнение с тази през изминалата 2020 година. „Хората с право се опасяват, че цените ще останат доста високи. Прогнозите за петролния пазар за началото на 2022 г. са за малко по-ниски цени, но е от голямо значение колко студена ще бъде зимата“, заяви той. 
"През 2022 г. цените на електроенергията ще зависят от това до каква степен ще можем да възстановим запасите от горивата, които ще ни трябва през следващата зима. През следващите 6 месеца цените ще останат високи", допълни гостът. 

Main Menu