Печат на тази страница

Скандално: Костите на 400 български войници са изринати от 2 гробища в Македония

14 Окт 2021 18:53

Информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Северна Македония се приема много сериозно, обявиха днес от външното ни министерство.

Ведомството обеща да "работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия."

Става дума за сигнал от Фондация Македония, че костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край Кавадарци.

Военните гробища се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

"България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония. Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание" - заявиха днес от външното ни министерство.

Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, отбелязват още от МВнР.

Свързани статии (по етикет)