Протест срещу скъпия ток

19 Окт 2021 15:08

Протест срещу скъпия ток блокира центъра на София. Поскъпващият ток за фирмите обедини синдикати и работодателски организации. Те настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера.

Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител", предава БНР.

Протестът, който вече събира множество недоволни протестиращи - собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година.

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс.

"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд", предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на правителството за овладяването на ценовата криза в енергетиката.