Печат на тази страница

Браншовици и синдикати искат намаляване на ДДС на основни храни

20 Окт 2021 11:20

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Повишение има и при основните хранителни продукти - олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15%. Увеличение има и при брашното, и при захарта. На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв. За сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. - 68 лв.

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата в сутрешния блок на БТВ.

 

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по-плавното вдигане на цените. По думите му в определени продукти има по-голяма динамика - плодовете и зеленчуците. "Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки - с около 10%. При месото цената е същата като миналата година", добави Иванов.

Той каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

 

Main Menu