Печат на тази страница

България - нещастна нация

26 Окт 2021 16:13

България е на 88-мо място сред 104 страни в ново международно проучване на "Галъп", озаглавено "Световен доклад за щастието" (World Happiness Report) - 2018-2020 г.

Страната ни (с 5266 точки) е пред Албания (5117) и Северна Македония 5101), които са съответно на 93-то и 94-то място, а Турция заема незавидното последно 104-то място (4948). Сред останалите страни от балканския регион Гърция е на 68-мо, Сърбия - на 48-мо, Косово - на 33-то, Словения - на 29-то и др.

България слиза надолу в класацията в сравнение с миналогодишния доклад, когато е на 56-то място с 5598 точки.

Докладът е базиран на достъп до качествено здравеопазване, дълголетие, финансова стабилност, свобода, социални връзки. Критерият, по който се оценява нивото на щастие на една нация е, както е наречен в доклада, "средната национална оценка на живота".

Финландия е класифицирана като страната с най-щастливи жители (за трета поредна година). С резултат от 7889 точки, Финландия отново задава тон за други нации, когато става дума за фактори като социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, възприятие за корупция и антиутопия.

Втора е Исландия - популярна туристическа дестинация през последните години с жители, които се радват на качество на живот (издигайки се от четвърто място през 2020 г.).

Трета е Дания, която пада от второто място, но остава постоянна в присъствието си в топ 5 на най-щастливите страни в света в продължение на много години.

Швейцария е четвърта със стабилен, висок БВП, който предлага на своите жители финансова сигурност.

 

Петорката затваря Нидерландия, привличаща впечатляващ брой посетители всяка година, дом на много щастливи местни жители.

Свързани статии (по етикет)