КС: Указът на президента за назначаването на Кирил Петков нарушава Конституцията

27 Окт 2021 13:36

Указът от 10 май, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен.

Това постанови Конституционният съд с 11 гласа, като Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение за допустимостта. Очаква се съдът да обяви мотивите си по-късно през деня.

Причината е, че към 10 май, когато Петков стана министър, е имал освен българско, и канадско гражданство.

Обявеният частично за противоконституционен указ на президента има обратно действие, което означава, че атакуваната част е изначално недействителна към датата на назначаването и спорът се върти около това дали са валидни актовете, издадени от министъра.

Малко след обявяване на решение на конституционалистите Кирил Петков, обяви във фейсбук, че го приема и че когато е подписал пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, е предал канадския си паспорт, платил е такса и е бил сигурен, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България.

Самият Кирил Петков на два пъти поиска КС да го изслуша - за последно вчера, но съдът отхвърли искането.

Правни експерти обясниха, че това нарушава правото му на защита, признато от самата Конституция. Според тях твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

 

Съпредседателят на Продължаваме промяната заявява още, че неговият дълг е било да не стои безучастно, когато вижда как шепа хора ограбват България.

Според него КС се е произнесъл три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на него, но и на кампанията на президента Румен Радев.

"Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави", заявява още Петков.

Според него с това решение на КС днес България губи частица от своя суверенитет.

"Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!", завършва позицията на Петков.

Main Menu