Какво казаха политиците след произнасянето на КС за Кирил Петков

27 Окт 2021 14:04

След като по-рано днес Конституционният съд определи президентския указ от 10 май, с който Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, за противоконституционен, се появяват и първите реакции по казуса.

Според Кирил Петков днешният акт на КС идва три седмици преди изборите, магистратите са взели това решение, осъзнавайки, че то ще повлияе не само на него, но и на кампанията на президента Румен Радев.

Той коментира, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България, отказвайки се от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, коментира, че и президентът е нарушил Конституцията, което е недопустимо.

В позиция до медиите той заявява, че Румен Радев е бил наясно с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби", заявява той.

"Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната - Конституцията на България?", пита проф. Герджиков.

"Основен закон в държавата е Конституцията, Радев как не е знаел за декларацията. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи, които уж са най-великите. Кирил Петков в началото може да не е знаел, но като е разбрал не е реагирал. Радев обаче е знаел и затова поиска КС да прекрати делото", каза лидерът на ГЕРБ и определи този акт като наглост.

"Решението на Конституционния съд е, че Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията. Румен Радев трябва да отговори дали е знаел, че назначава човек с двойно гражданство за икономически министър? Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел! Ние настояваме да се спазва върховенството на закона", каза още Борисов.

 

От ВМРО съобщиха, че внасят жалба във ВАС, за да бъдат анулирани актовете и решенията, подписани от Кирил Петков като министър на икономиката.

Решението на КС не отменя всички нормативни актове, подписани от Петков. За да се случи това, е необходимо всеки един от тях да бъде обжалван в съд, който и ще вземе решение, позовавайки се на становището на КС.

От ВМРО определиха днешното решение на Конституционния съд като "достойно и национално отговорно".

От патриотичната формация използват случая, за да контрират опонентите си на предстоящите парламентарни избори.

Според тях "това са "новите", "честните" и "променящите статуквото". Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин".

От пресцентъра на ВМРО съобщиха, че ще бъдат внесени жалби за всички документи подписани от Петков, за да бъдат обявени като нищожни. Според тях и решенията на МС, взети с гласа на икономическия министър, могат да се окажат невалидни.

От "Има такъв народ" също коментираха, че КС е "защити Конституцията и националния ни суверенитет с единственото решение, което отговаря на закона и фактите."

Депутатът от партията на Слави Трифонов Радостин Василев написа в профила си във "Фейсбук", че решението е " лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон, а не се обслужват чужди интереси".

Той призовава за дела за отмяна на актовете, подписани от Петков, както и да му бъде търсена наказателна отговорност.

Василев твърди, че "щетата нанесена от него на държавата е с неясен към момента размер."

Скандалът с двойното гражданство на Петков започна именно от ИТН. Съдът беше сезиран от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско.

Съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова пък защити Кирил Петков, който тя определи като един от най-успешните български министри.

Тя заяви, че решението на КС е несправедливо.

"Този казус не се отнася само до лицето Кирил Петков, но и до всичски български граждани зад граница, които ще бъдат дискриминирани".

Според нея решението на КС се използва за политическа употреба.

 

Main Menu