Христо Бозуков: Около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните

08 Ное 2021 13:15

"Има доста интересни неща". Това заяви пред БНР служебният министър на земеделието Христо Бозуков по повод приключилия одит в Агенцията по храните. Бозуков каза, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ).

Според проверката на инспектората БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

Той даде пример с конкретна заповед, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата. "Заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, които правят официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения", каза министърът.

Служебният министър акцентира върху "превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории". Това е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

Относно "виртуалните животни", за които са получавани субсидии, министър Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ "Земеделие" и на Агенцията по храните за извършване на проверки. "И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните", каза Бозуков.

"Трябваше да помислим за възстановяване и устойчивост на българското земеделие, а не на "Напоителни системи", допълни служебният министър Христо Бозуков.

Подготвят нов начин за разглеждане на проектите в ДФ "Земеделие", заяви Бозуков във връзка със забавянето, което за някои проекти е било почти тригодишно.

По време на мандата на служебните правителства (двата кабинета на Стефан Янев - б.р.) Министерството на земеделието, храните и горите е било отворено за диалог със стопаните, каза Бозуков. По думите му е направено много за малките и средните стопанства.