Директорът на Сиела Норма: 228-те машини са за наши нужди и не дължим обяснение за тях

08 Ное 2021 13:21

Тези 228 машини са предназначени за собствени нужди на "Сиела Норма", не дължим обяснение за тях. ЦИК превиши правомощията си, затова сме подали сигнал до прокуратурата."

Това заяви изпълнителният директор на фирмата доставчик на машините за предстоящите избори "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред Нова Нюз.

За казуса с допълнителните несертифицирани машини съобщи на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в събота. Тогава той заведе медии пред склада с машини, като обяви, че се подготвя "нов костинбродски сценарий".

Относно сигнала на "Сиела Норма" срещу председателя на ЦИК Камелия Нейкова Тодоров обясни, че той е подаден в прокуратурата, защото Нейкова е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада.

 

"Ние не сме изпълнили това и машините в момента са в двора на Cargo Partner и се охраняват отделно", обясни той.

По думите му от "Сиела Норма" са постъпили разумно, като не са разтоварили машините в склада, тъй като това е щяло да породи съмнения и притеснения.

Това разпореждане е обжалвано в Административния съд: "Целта не е някой да бъде осъден, а машините да бъдат освободени, защото са частна собственост. Имаме още десетки хиляди машини със "Смартматик" на територията на целия ЕС".

Според него ако в закона се запише, че не може да има такива машини "в радиус от 500 или 5000 км, или на планетата Земя, ще се съобразим".

По думите на Тодоров, ако някой иска да злоупотребява на изборите, ще го направи по-лесно с лаптоп, отколкото с 228 машини:

"С инвестиция от няколко милиарда лева и ангажирането на няколко хиляди души вероятно може да се манипулират машините. Ако разполагате с ключа за софтуера, може да обиколите всички 12 000 машини и да ги преинсталирате, да наемете десетина хиляди души, които да го направят, след това да подкупите членовете на СИК - около 80 000 души, които да не обърнат внимание на това нещо. Затова казвам лесно, но в кавички".

Той обясни и, че вчера е имал срещи с ДАНС и НАП.

"Ако всяка наша техника бъде задържана, няма да можем да си изпълняваме задълженията. Изборите на 11 юли бяха най-честните в последните 1340 години", категоричен е изпълнителният директор на "Сиела Норма".

Main Menu