Петко Салчев увери, че няма източване на НЗОК

11 Ное 2021 08:56

Силният натиск върху интензивните отделения лека по-лека намалява, намалява и натискът върху болниците и се надявам, че здравната ни система ще се справи без чужда здравна помощ. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ.

По думите му предварителното поставяне на условия за нужда от чуждестранна здравна помощ е правилна, ако се наложи да бъдат доставени апарати, които са необходими. Финансите на болниците са в много добро състояние, увери Салчев.

Той посочи, че НЗОК дотира болниците, за да могат да се справят с четвъртата ковид вълна. Петко Салчев не може да гарантира, че коронавирусът се използва като претекст да се искат повече пари от НЗОК. Контролът за това какво се извършва в лечебните заведения е в ръцете на НЗОК, но разпределението на средствата вътре в болниците е в ръцете на управителите, обясни шефът на НЗОК.

Той увери, че няма източване на НЗОК.

До края на годината всички средства по бюджета на НЗОК ще бъдат предоставени на лечебните заведения. Ще се постараем да не връщаме пари в бюджета, а те да стигнат до специалистите, които осигуряват здравните грижи, увери Салчев. За следващата година предстоят разговори с Министерство на финансите и с останалите партньори. Бюджетът на НЗОК за 2022 г. няма да бъде по-нисък от тази година. Салчев не очаква обаче да бъде и по-висок.

За отношенията между НЗОК и БЛС, Петко Салчев увери, че винаги е водил добре разговори с БЛС и никога не си е позволил да обиди някого от съсловните здравни организации. Той не знае дали вече някои иска оставката му, но май вече никой не я иска. Могат да ми искат оставката, ако не съм свършил нещо. Кое не съм свършил, запита Салчев и настоя да разбере какви незаконосъобразни действия е извършил.

8% е напълно достатъчно за здравните осигуровки, като Салчев посъветва да не бъде вдиган таванът на осигуровката.