Документалната постановка „Повече от роли“ разказва истинските истории на приемните семейства

22 Ное 2021 14:19

 

„Плачех под одеялото и се молех да ме вземете. Защо толкова се забавихте?“, пита Мери своите приемни родители. „Има едни такива думи, които удрят буквално в сърцето и разбираш всъщност, че ненапразно си изминал този път“, споделя приемната майка Таня Ганева, вече осиновителка, на Мери. Малката идва в дома им на 3 години и 10 месеца и знае не повече от 15 думи. Крие храната си под мишница, за да не ѝ я вземат, и се страхува от почти всичко. Днес Мери е на 13 години и не спира да говори. А когато ревнува, че приемната ѝ майка е родила приемния ѝ брат, но нея – не, разбира, че: „Може да не съм я родила в действителност, но тя се роди в сърцето, в душата ми“.

Тази и още истински истории за това как децата се раждат в сърцата разказаха самите приемни семейства в документалния спектакъл „Повече от роли“, а актьорите Красимир Ряхов, Станимира Тенева, Стефани Алдимирова и Красимира Дуковска, която е и режисьор на постановката, ги изиграха в реално време. „За приемните родители няма завеса, няма антракт. Това е любов всеки ден. Те са най-добрата алтернатива на социалните домове“, обобщи смисъла на споделените истории режисьорката Красимира Дуковска. „Повече от роли“ беше представена на 20.11.2021 г., в Световния ден на детето, когато се отбелязва годишнината от най-бързо приетата Конвенция на ООН – за правата на детето. Домакин на уникалната постановка беше галерия „Кредо Бонум“, а инициатори са Националната асоциация за приемна грижа и Рекламна агенция The Smarts.

Спектакълът дава отговори на въпроси като: Как Реми, който на 14 години мечтае само... да е бял, вече приема цвета на кожата си и литва към сбъдването на танцовите си мечти? Как дете, което на три години и половина не само не говори, но и звук не издава дори когато плаче, нито когато се смее, днес е малка самарянка? Живее заедно с братчето си в един дом. Иска да учи испански език, да стане медицинска сестра и да помага на хората. Как се сбъдва мечтата на 20-годишния Георги, който до 14-годишна възраст расте в домовете и заради своята лека умствена изостаналост няма голяма перспектива за бъдещето, да стане барман? Краткият отговор, който „Повече от роли“ дава на тези въпроси, е, че тези деца са имали късмета да срещнат своите приемни родители. А те са им дали това, което всяко дете има право да получи и от което се нуждае: „любов, дом и красив живот, закрила, добър баща и майка мила, от топли прегръдки букет.“ Защото: „Родителите са градина, семейството е корен. Родителите са опора. Те ни подават ръка. Те ни вдъхват кураж“, се пее в песентата от спектакъла „Повече от роли“, родена от истинските истории на приемните родители.

„Всъщност приемният родител не играе никаква роля. Това си му е животът на него. Единственото, което прави, е че подава ръка на децата и им дава шанс“, твърди Мария Благоева, зам.-председател на Националната асоциация по приемна грижа и майката, дала криле на Реми.

„Не всеки може да стане приемен родител. Много хора могат да опитат и когато разберат, че не се случва, просто се отказват. Други обаче разбират, че това е тяхното призвание и продължават напред. Спасяват животи. Даряват любов и показват на децата, че те имат път, по който могат да вървят. Дават им крила, вместо да ги отрежат“, допълва я Таня Ганева, приемна майка, а после и осиновител на Мери.

 

Main Menu