Печат на тази страница

Крум Зарков излиза срещу Нинова в пряка битка за лидерския пост в БСП

22 Ное 2021 21:06

Ще участвам в процедурата по пряк избор на председател на БСП. Надявам се в тази кампания да говорим за политика, за да може нашите членове най-накрая да се произнесат не само за личности, а и за пътя, по който трябва да се върви. А според мен този път е онзи на младите. БСП има невероятен потенциал. Има много хора, които през годините са се разочаровали, но са готови отново да допринасят за каузата, заяви в ефира на TV+ Крум Зарков - член на Националния съвет на БСП.

Нужно е да се престане да се говори за измислени теми. Не е Истанбулската конвенция това, което вълнува нито младите, нито възрастните. Не е Истанбулската конвенция и не са джендърите, които плашат 80% от българските граждани, които живеят с под 1000 лв. на месец доход. Не е Истанбулската конвенция, не е смяната на пола, която прави така, че българите да не живеят добре. Има съдебно решение за Истанбулската конвенция, казусът е приключил. И тя се ползва много често, за съжаление, за да не се отговори на въпроси, на които боли да се отговаря, коментира Зарков.

По думите му отношението на БСП към президента Радев тази година категорично е имало отражение върху изборния резултат на левицата.

"Корнелия Нинова направи вътрешни реформи и всичко свърши с един пряк избор, който тя спечели. От този момент трябваше да тръгнем към властта, но не както в "Игра на тронове", а към властта като качествена промяна, от една страна на модела на управление, и качествена и дълбока лява политика - мястото и ролята на държавата, преразпределителната функция на държавата, възстановяване на леви ценности като меритокрацията, равния старт. Корнелия Нинова не успя да реализира електорален потенциал, който да направи от БСП фактора, който да ги наложи", смята социалистът.

Зарков е категоричен, че има нова вълна от млади хора, които са автентично леви - те търсят отговор на въпросите, свързани с дигитализация, с нов начин на работа, с всичко, което следва да се предприеме във връзка с борбата с глобалното затопляне, при която ще стигне до един момент, в който ще трябва да се прецени, при неизбежната трансформация, кой ще плати сметката:

 

"Бих казал неомарксистко виждане на хора, където 1% не може да определя съдбините на 99%. Тези хора могат да изберат БСП, ако БСП започне да говори по тези теми в достатъчна дълбочина."

"Аз съм привърженик на прекия избор и защитавам тази реформа. Защитавах я тогава, не се отмятам и сега. Това, което се надявам, че БСП ще покаже е, че е единствената партия, която може организирано да проведе този процес - на промяна на лидера си за добро. Без излишни сътресения, без войни и в чиста процедура. Надявам се, че ще имаме дебат с другите кандидати - така, както правят в много европейски страни. Надявам се, че въпросите, които са тежки за социалистите - за последните 5 години, кой защо е мълчал, кой какво е казал, кой докъде е стигнал - ще бъдат изговорени и ще бъде организиран такъв процес, че всеки социалист да може да заяви своето мнение. И аз ще се съобразя с него", каза още Зарков.

"Усещам добра обратна връзка и мисля, че голяма част от социалистите ме приемат и вярват в моята почтеност и откровеност", заяви той.

Main Menu