САЩ поздравиха Радев, че се поправи за Крим

23 Ное 2021 07:31

Приветстваме президента Радев, че уточни позицията на България за статута на Крим и териториалната цялост и суверенитет на Украйна, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на редовния си брифинг.

Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова, каза Прайс.

По-рано днес посолството на САЩ в София излезе с позиция за Крим, в която изразява неодобрението си от репликата на Румен Радев на предизборния дебат с другия кандидат Анастас Герджиков на 18 октомври. Тогава Радев заяви, че "в момента Крим е руски".

След изявлението на американското посолство от президентството излязоха с уточняваща позиция, че "анексирането на Крим е в нарушение на международното право, но в момента полуостровът се контролира се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път".