Десислава Атанасова: Очакваме г-н Радев да поиска отговорност на своите министри

23 Ное 2021 13:15

На фона на жестоката трагедия, при която 46 души станаха живи факли на магистрала „Струма”, ГЕРБ реши да брани пътя.

Изразяваме съболезнования от името на партия ГЕРБ на близките на жертвите от инцидента на „Струма“. Всички опити в този ден за инсинуации, че причината е в пътното трасе и настилки, изразена от кмета на Перник и служебни министри, са дълбоко грешни. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

"Апелирам всички политици да разберат, че изборите приключиха. Внушенията няма да върнат погубените човешките животи. Сега трябва да се гарантира обективно, прозрачно и честно изследване. Трябва да се носи отговорност, сега е време за смирение. Тъй като фактите са най-важни, когато се търси отговорност и се служи с внушения, сега ще ви запознаем с фактите", коментира Атанасова.

"Участъкът е строен между 2002 и 2004 година. Строен е по изискванията на тогавашното законодателство", коментира Александър Иванов от ГЕРБ. По думите му участъкът е строен по съветски тип и норма.

"Сега магистралата не би се построила по такъв начин", изтъкна той и добави, че така е строено, че се налагало на правителството на ГЕРБ нееднократно да укрепва не едно или две срутища.

"Мантинелите по "Тракия" са в ужасно състояние. Така е и по "Струма" и по "Хемус". Нито метър ремонт не направиха", изрази недоволство то си Иванов. Той припомни, че предишното правителство е издало указания за укрепване на участъка и маркировката.

Десислава Атансова допълни, че преди 7 месеца всички ремонти и строежи са спрени и поясни, че при предишната подобна трагедия оставката са си подали трима министри.

"Очакваме г-н Радев да поиска отговорност на своите министри и да им поиска оставките", коментира още тя.

В същото време експерти от Агенция пътна безопасност обявиха, че маркировката е била под всякаква критика. За това са подавали куп сигнали, но резултат нямало.