Вицепремиер за климата, енергийни помощи

23 Ное 2021 18:30

Следващото правителство по всяка вероятност ще има вицепремиер по климата или декарбонизацията, а при повишаване на цените електроенергията ще има сериозно помощи и разсрочване на задълженията. Ще бъде поискана дерогация, тоест отлагане до лятото на излизането на свободния пазар на битовите потребители на ток. Това са само част от предложениета в сферата на енергетика, около които се обединиха представители на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и Демократична България на първия кръг от преговори за съставяне на правителството.

Разговорите, които бяха модерирани от Асен Василев продължиха над 5 часа и бяха излъчвани на живо през фейсбук профила на партията, спечелила най-голям резултат на парламентарните избори. Самият документ, в който се записваха и редактираха предложенията на партиите, не беше видим за гледащите онлайн и ще бъде публикуван по-късно, като върху него ще бъде базирана управленската програма на бъдещото правителство.

Предложенията на ПП

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че като краткосрочна мярка трябва да се отложи извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия. Друго предложение на ПП е да има частична дерогация за ограничаване на износа на електроенергия. За целта трябва да се проведат преговори с ЕК за възможности за ограничаване на износа и за възможности за отлагане на либерализацията. При дългосрочните от ПП предлагат в 12 или 18-месечен план да има пълно картиране на геотермалните ресурси на страната. Това, което е заложено и в Плана за възстановяване и устойчивост, е да има изградени една или две пилотни мощности. Идеята е там да се използва не само електроенергийният потенциал, но и топлоенергийният на геотермалната енергия.

Другото, което ПП предлага, е да се направи анализ и проучване на икономическата и техническата възможност за изграждане на водноелектрически мощности на река Дунав, като тук се говори за проточна технология, която е екологично съвместима. Освен това трябва да се разшири и капацитет на газохранилищата. Трябва да се направят и реверсивни клапи на входно-изходните точки на страната по всичките газопроводи, както и връзка на Балкански поток с националната газопреносна мрежа.

Другото предложение е да се направи преглед на договорите за ограничаване на резервирания капацитет до 50 процента от един участък за всичките газопреносни мрежи. Идеята е да не може един участник да монополизира входно-изходна точка за природен газ за страната. Освен това трябва да има максимум от 50 на сто резервиран капацитет от един доставчик на природен газ. За целта обаче трябва да прегледат договорите. Другото предложение на ПП е за облекчаване на ВЕИ-ата за собствено ползване. Асен Василев изтъкна, че ако това остане изцяло за собствено ползване това да бъде третирано като строеж, но без да се прави електроенергийна оценка. Т.е. да на изградят чрез уведомителен режим вместо разрешителен. Трябва да се направи и цялостна преоценка на хидроенергийния потенциал и приоритизация на проекти на база цена, стига да отговарят на екологичните норми, добави Василев

Точката, около която всички партии се обединиха, е, че трябва да се приеме нова енергийна стратегия на България

 

 

 

Идеите на БСП

БСП предложи да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата при увеличаване на цените на електроенергията за домакинствата от Нова година. Сред предложенията бе до 200 квтч за най-бедните да е безплатно, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно. Битовите потребители да не излизат на свободния енергиен пазар и да има регулиран пазар за социалните заведения като болници, училища, социални институции. БСП искаха да има и допълнително облагане върху свръхпечалбата на всякакви енергийни дружества.

Левите настояват да бъде запазен комплексът "Марица изток" като енергиен, но не непременно - въглищен. От левицата предлагат и дългосрочни мерки за развитие на енергетиката, а водещо място заема развитието на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови ядрени мощности. Те поискаха още програма за стимулиране на потреблението на природен газ и превръщането на енергийната ефективност в национална задача, включително и подкрепя за предприятията, които изградят мощности за собствени източници на енергия.
Смяна в КЗК
От предложение на Асен Василев се разбра, че ще има смяна в състава на Комисията за защита на конкуренция, а от ДБ настояха да комисията да прави истински проверки за картелни споразумения в енергийната сфера.
Най-голяма дискусия и повишаване на напрежението беше за редакцията на текста за ядрена мощност. Асен Василев заяви, че България трябва да остане ядрена държава и след излизане от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" да имаме друга мощност. А също така доколкото може да се удължи живота на 5 и 6 блок. От БСП настояваха в споразумението да се запише, че трябва да има изграждане на нови ядрени мощности и да се отбележи, че ДБ искат анализ. Трайчо Трайков отбеляза, че "Демократична България" не са за спиране на ядрената енергетика, че не изключват строителството на нови мощности, но искат анализ и не е възможно да се похарчат такива огромни суми без анализ на цена и ефективност.
Друга част от дискусията бе за въглищните централи, като се взе решение да бъде търсено финансиране за преструктуриране на тези сектори. Ще се търсят алтернативни проекти за запазване на въглищния комплекс" Марица Изток", като във формулировката бе добавено и "въглищните региони" с оглед на съществуването и на Перник, Бобов дол и др.
Сред другите идеи по които, като че ли, се постигна някакво съгласие беше да може да се подава индивидуална жалба до КЕВР.
Водорода
Беше записано и да се направи проучване на възможностите за трансформиране на газопреносните мрежи за водород, за енергийния потенциал на Черно море и площадката на АЕЦ "Белене" да се даде под наем за производството на водород. Беше обърнато внимание на различните водородни технологии, като алтернативи за съхранение на енергия.
Говорено беше също така да се облекчат административните условия за съхранение на енергия. Ще се направят и прегледи на всички проекти за ВЕЦ, като Горна Арда, Тунджа и Яденица.
Беше обсъдено и да се запише, че ще се работи за по-ниска цена и по-добро качество на топлофикация

Main Menu