Крум Зарков: Готов съм за лидер на БСП

25 Ное 2021 07:58

"Готов съм за лидер на БСП, нямам проблем с Корнелия Нинова". Това заяви Крум Зарков пред NOVA.

За намерението си да се включи в битката за председателския пост Зарков съобщи в понеделник. Тогава той посочи, че се надява "в тази кампания да говорим за политика, за да може нашите членове най-накрая да се произнесат не само за личности, а и за пътя, по който трябва да се върви".

"Знам, че партията може да се развива напред, но ако продължи по същия начин да действа, ще пада все по-надолу, което е зле за лявото като цяло", обясни днес социалистът.

Зарков смята, че трябва да се смени тонът на говорене между съпартийците, а за младите в БСП не бива да съществува въпросът: "Ти чий си?".

"Лявото, солидарното, социалното, борбата срещу несправедливостта младите го имат в себе си, то трябва да бъде насърчавано", категоричен е Зарков.

Той е убеден, че социалистите не заслужават такъв нисък резултат, който нареди БСП на четвърто място на парламентарния вот на 14 ноември, след ДПС.

"Никоя партия не може да гледа на своите симпатизанти като на собственост, те не са виновни за спада на резултатите ни", посочи Крум Зарков.

И допълни, че няма амбиции за министерски пост, освен това никой не е говорил с него по въпроса, но изрази готовност да помага на реформите в правосъдната система.

"В борбата с корупцията трябва да се спре с делението на наши и ваши, за да има ефект. От БСП сме противници на сливане на различни институции, които работят по различни проблеми. Трябва да се съсредоточим върху корупцията по високите етажи на властта", каза още кандидатът за лидерския пост в соцпартията.

Миналата седмица настоящият лидер на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Според устава на БСП оставката трябва да бъде констатирана от Конгрес, който да избере заместник с цел да организира пряк избор за следващ председател. Конгресът е насрочен за 22 януари 2022 година.
Дотогава Нинова остава действащ председател на БСП.