Няма да има наказани български митничари заради катастрофата на АМ "Струма"

26 Ное 2021 11:52

"Няма да има наказани митничари или гранични полицаи на ГКПП-Гюешево заради преминалия без разрешително за международен превоз македонски автобус, който изгоря на АМ "Струма".

Това коментираха служители на пункта пред БНР.

Това е така, защото рейсът не е изпълнявал редовна трансгранична автобусна линия, а е преминавал транзитно през България, поясниха експерти по граничен контрол. На македонския ГКПП "Деве баир" вече са наказани трима митничари - двама са отстранени от работа, докато продължава предварително разследване с изгорелия автобус с 44 пътници, а началник смяната е наказан дисциплинарно, но си е на работа, коментираха техни колеги.

На 18 ноември те са пропуснали автобуса на фирмата "Беса транс" от Скопие, без да е имал издадено разрешително, сертификат. При влизане в България такъв документ не се изисква, след като автобусът минава транзитно, с цел екскурзия до Истанбул и обратно. Нашите гранични служители са спазили напълно правилата.

"Фирмата "Беса транс" редовно организирала екскурзии от Скопие до Истанбул, няколкодневни, като пътуването ставало предимно нощем", казаха митничари на ГКПП-Гюешево.

Main Menu