Южноафрикански вариант на COVID прикова вниманието на учените

26 Ное 2021 13:31

Нов вариант на COVID-19 с множество мутации прикова вниманието на научната общност. Световната здравна организация свиква днес спешна среща, съобщиха световните агенции.

Вариантът е засечен основно в Южна Африка. Опасенията на учените са, че при него мутациите са много повече от всички познати до момента. Той също получи свое име по буква от гръцката азбука - Ню (ν, N).

Според експертите в Южна Африка, именно новата вариация е отговорна за увеличаването на заразените в страната. Разновидността на вируса е засечена в и Ботсвана, Хонконг и Израел.

Вариантът на коронавируса, открит в Ботсвана и още няколко държави по света, е най-мутиралият и най-значимият до момента от началото на пандемията, смятат учените.

Вариант В.1.1.529 вероятно ще получи наименование от гръцката азбука по подобие на познатите вече „Делта“ и „Алфа“. Новият вид има толкова много мутации, че учените го описват като ужасяващ и най-притеснителен до момента.

Заради новия вариант на COVID-19 Великобритания постави Южна Африка и пет други африкански държави в червения списък за пътуване - полетите до там са забранени, а пристигащите от тези страни подлежат на карантина.

 

Израел, Италия и Сингапур вече спряха полетите от и до Република Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик, Намибия, Лесото, Есватини и Зимбабве, както и не позволяват транзитното преминаване на пътници, идващи от тези страни. Индия и Япония въведоха засилено тестване на летищата.

Германия обяви, че ще прибере само гражданите си от този район. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, написа в "Туитър", че ще предложи на страните членки задействане на т.нар. аварийна спирачка за незабавно прекъсване на връзките с определен проблемен район от света.

Какво е известно за супервируса

Необичайното и значимото на този вариант на коронавируса е огромният брой мутации, които учените са открили. Общо те са около 50, като 32 са само на шиповидния протеин – мястото, към което настоящите ваксини са насочени, за да предотвратят заболяване.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 мутации на върха на шиповидния протеин, като за сравнение – при изключително заразният „Делта“ вариант мутациите на върха са само две.

Според учените този брой мутации вероятно са дошли само от един болен пациент, който не е успял да пребори COVID-19.

 

Колко е опасен

Учените са мобилизирани за да установят колко заразен е новият вариант на коронавируса и дали причинява по-тежко заболяване. В същото време отбелязват, че многото мутации не означават автоматично, че вирусът е по-опасен.

Главното притеснение е, че този вариант драстично се различава от оригиналния „Алфа“ вариант от Ухан, върху който са разработени всички познати ваксини. Това означава, че е възможно ваксините да не защитават от него.

В същото време учените отбелязват, че от всички варианти до момента има примери за такива, които първоначално са изглеждали опасни, но по-късно се е разбрало, че не са. Например вариант „Бета“ беше на първо място в списъка с притеснителните варианти в началото на 2020 г., но тъй като „Делта“ се разпространява по-бързо, „Бета“ беше „погълнат“ и изчезна.

Къде е открит до момента

Новият вариант до момента е доказан при 77 случая в Южна Африка, 4 в Ботсвана и един в Хонконг, който е директно свързан с пътуване до Южна Африка. В същото време учените отбелязват, че случаите вероятно са много повече, защото още при тестване може да бъде засечен.

Тестването за коронавирус проверява за наличието на три генетични маркера. Единият от тях – S маркерът липсва в резултатите на варианта от Ботсвана.

Все пак учените твърдят, че няма място за паника, тъй като до момента не е потвърдено дали новият вариант е по-заразен, по-опасен. Дали успява да избегне имунитета от ваксините също не е ясно, тъй като държавите, в които се разпространява най-много – тези в Южна Африка имат изключително ниско покритие на ваксинация, едва 24%.

Main Menu