СЗО: Новият вариант „Омикрон” буди притеснения

27 Ное 2021 08:08

Световната здравна организация обозначи открития в Южна Африка нов вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката буква Омикрон, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"СЗО беше уведомена от Южна Африка за варианта B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вариант има множество мутации, някои от които са много обезпокоителни", заяви в комюнике група експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието на КОВИД-19.

Председателят на Европейската комисия призова ЕС да използва механизма "аварийна спирачка" при пътуванията заради новия Covid щам. Това означава спиране на въздушната връзка до местата, където е открит нов вариант на коронавирус, предаде Ройтерс. Шефът на ЕК подчерта, че Европейският съюз приема новината за новия вариант на Covid-19 "много сериозно".

Изявлението на Урсула Фон дер Лайен е факт, след като Белгия - страна членка на ЕС и седалище на европейските институции - потвърди първи случай на варианта B.1.1.529 в Европа, съобщи БНР.

Фон дер Лайен също така каза, че производителите на ваксини са длъжни да адаптират своите препарати веднага щом се появят нови варианти. Тя припомни, че в договора на ЕС с производителите на ваксини срещу Covid-19 се казва, че ваксината срещу коронавирус "трябва да бъде адаптирана незабавно" към нови варианти, когато се появят.

"Сега е важно всички ние в Европа да действаме много бързо, решително и обединено", каза Фон дер Лайен, като призова гражданите на ЕС да се ваксинират и да подобрят защитата си с бустерни инжекции.

 

Фон дер Лайен посъветва държавите членки за спешно прекъсване, включително забрана за въздушно пътуване до Южна Африка и други засегнати страни, докато връщащите се пътници трябва да "спазват строги правила за карантина". "Всички въздушни пътувания до тези страни трябва да бъдат преустановени, докато не разберем по-ясно за опасността, която представлява този нов вариант", каза тя.

Страните от ЕС решиха да забранят временно пътуванията до Южна Африка

Няколко часа по-късно страните от Европейския съюз се договориха да забранят временно пътуванията до държавите от Южна Африка, след като там бе идентифициран нов, потенциално опасен вариант на коронавируса, предаде Ройтерс.

Новината съобщи словенското ротационно председателство на Съвета на ЕС. В акаунта му в Туитър пише, че здравни експерти от 27-те страни от съюза са се съгласили за необходимостта от временно спиране на пътуванията от Южна Африка до ЕС.

Европейски източник уточни, че ограниченията ще важат за Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве.

И САЩ ограничиха пристигането от 8 държави

Президентът на САЩ Джо Байдън ще ограничи пътуването до Съединените щати от осем южноафрикански държави в сила от понеделник, 29 ноември, поради опасения относно новия Covid вариант Omicron, открит в Южна Африка, заяви в петък висш служител от администрацията на Белия дом, предаде Ройтерс.

Президентът Байдън беше "инструктиран" по-рано през деня за варианта на коронавирус Omicron, съобщи пред репортери служителят на Белия дом.

Той каза, че ограниченията ще важат за Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави и ще бъдат приложени с "повишено внимание в светлината на новия вариант на Covid-19, циркулиращ в Южна Африка".

Политиката не забранява полетите и не се прилага за американски граждани и законно постоянно пребиваващи, допълни представителят на Белия дом.

 

Main Menu