Минеков: В петък ще помолим ГЕРБ да се преместят от НДК

08 Дек 2021 10:38

Ще подготвим решение с областния управител и в петък ще помолим ГЕРБ да се преместят, защото това носи огромни загуби на НДК. Това обясни пред "Нова телевизия" в кулоарите на парламента министърът на културата Велислав Минеков.

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи около 6 млн. лв без лихви”, обясни той.

Вчера Тома Биков, във връзка с анонсираното предстоящо отнемане на помещенията на централата в НДК, заяви, че те нямат никакви задължения. И предупреди, че, ако се опитат да ги изгонят, ще се сблъскат челно със стена, защото имат много привърженици и симпатизанти.

 

„При управлението на ГЕРБ загубата е около 90 млн. лв. и е нормално министерството да потърси всички отнети от него по някакъв начин имоти”, посочи днес Минеков.

„Искам този дворец да си върне загубите, откраднат е паркингът, продаден е английският двор, как да работи това предприятие, по какъв начин да печели”, коментира министърът.

Той категорично отрече това да е израз на реваншизъм. Означава, че се завръща държавата, има закони, конституция, ще се научат да ги спазват, подчерта той.

На въпрос как гледа на това, че депутатите не са задължени да влизат в сградата на Народното събрание със зелен сертификат, Минеков отговори: „Не е толкова странно, колкото срамно, не трябва да се случва”. Той добави, че този сертификат се изисква навсякъде в чужбина и в неговото ведомство, например, се влиза със сертификат или тест.