До 24 часа ще има коалиционно споразумение

09 Дек 2021 15:07

Лидерска коалиционна среща се състоя в Народното събрание - на нея са присъствали "Продължаваме промяната", БСП, ИТН, "Демократична България". След нея двамата председатели на ПП Кирил Петков, Асен Василев и лидерът на БСП Корнелия Нинова дадоха общо изявление, в която обявиха: Постигнато е споразумение, изчистени са всички искания на левицата и на другите партии и утре до края на деня се очаква да има напълно оторизирано коалиционно споразумение, живот и здраве. Така ще може органите на партиите да го гласуват.

Думите са на Асен Василев, а след него Нинова уточни, че утре в 13 ч. е свикано присъствено заседание на Националния съвет на БСП, на което да се гласува споразумението., пише news.bg.

На въпроси на медии Василев обясни, че организацията на лидерската среща е била обща, а не по искане на Корнелия Нинова, чиято партия имаше корекции в споразумението в частта му за социалната политика.

Нинова също коментира, че "не би трябвало да е изненада лидерската среща". Вече е изчистено всичко, няма възражения вече по социални политики и всичко, заложено във финансирането догодина, е уточнено. След НС на БСП утре ще се говори и за министри, каза още тя

Кирил Петков добави единствено, че е доволен от комуникацията и координацията и ги определи като въведена коалиционна култура. Той също обясни, че коалиционното споразумение е изчистено и уточни, че ще се покажат всички анекси и текстове.

Асен Василев каза, че ще бъде публикувано цялото коалиционно споразумение в момента, в който БСП даде одобрение.

Споразумението ще стане достояние на цялото българско общество, цялото споразумение, с всички анекси, да се знае каква е програмата за управление на България за 4 години, каза той.

В заключение Кирил Петков каза: Предлага се стабилно правителство, което се надяваме да бъде следващите 4 години, днешният разговор показа, че това скоро ще е факт.

От ИТН трудно коментираха какви са били разговорите по коалиционното споразумение днес в парламента на срещата на лидерите. Депутатът и зам.-председател Виктория Василева отказа.

Бившият председател на НС Ива Митева също първоначално отказа и призова да се говори с мандатоносителя или Тошко Йорданов, председател на ИТН.

В крайна сметка обясни: Всяка една страна трябва да преразгледа внимателно споразумението, всеки иска да е спокоен, да вървят нещата нормално и да има диалог, срещата мина много конструктивно, успяхме да постигнем съгласие за всички.

Вече сложихме подписа на ИТН, каза още Митева. Предполага, че Слави Трифонов ще подпише коалиционното споразумение, но не уточни дали ще е общо.

Не са обсъждани имена на министри и не мисля, че ще са записани в коалиционното споразумение, добави още Митева.

Main Menu