Протестиращите от "Възраждане" щурмуваха загражденията на НС

12 Ян 2022 15:34

Сблъсъци с органите на реда и нажежаване на обстановката белязаха третия час от началото на протеста на "Възраждане" срещу зеления сертификат. Точно в 15.00 протестиращите започнаха да обграждат парламента. Някои от загражденията бяха съборени, а до втората вълна на стълкновение се стигна след отказа на властта да преговаря за свалянето на зеления сертификат. Протестиращите бяха излъчили група от 15 техни представители, които искаха да разговарят с ръководството на НС., предаде Дир.бг. 

Преди този втори щурм за деня организаторите призоваха мъжете да излязат напред и да направят кордон пред жените и децата, след което да обсадят Народното събрание. Ранен полицай бе откаран с линейка.

Първият щурм по-рано днес беше в 13.18 ч, но пред парадния вход на Народното събрание, откъм Паметника на Цар Освободител. Протестиращите разкъсаха полицейския кордон, като опитаха да щурмуват парламента. Те стигнаха до стълбите, но светкавично прегрупиралите се сили на реда осуетиха нахлуването през парадния вход.

Точката на сблъсъка се отприщи, след като депутати от партията на Костадин Костадинов опитаха да отворят вратите отвътре и да пуснат протестиращите.

Така групата, която проби кордона на едно място, не можа да стигне до самата врата на НС. Протестът скандира "оставка", а по микрофона протестиращите получаваха напътствия да заобиколят сградата на парламента. Чуват се възгласи "Давай!", "Революция!", "Еничари".

Вътре в сградата на НС има малцина депутати, предимно от "Възраждане", повечето си тръгнаха по-рано, а входовете от вътрешната страна са подсилени с маси и столове. Заради извънредната ситуация в парламента пристигна и шефът на НСО.

Около 14.47 часа депутатът от "Възраждане" Петър Петров обяви пред хората, че никой от ръководството на Народното събрание няма да ги приеме. За това ги е уведомил зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

"Карантинираният председател на НС ще ни приеме, когато му свърши карантината - път назад нямаме, да отидем и да влезем в парламента", призова ораторът на митинга.

Последва подкана към множеството да нахлуе през всички входове вътре в парламента и втори сериозен сблъсък с полицията.

Малко след 15.20 множеството от площада се отправи към сградата на здравното министерство. Движението по булевард "Цар Освободител" е преустановено от часове.

Самият лидер на "Възраждане" - Костадин Костадинов, е под карантина и протестът се провежда в негово отсъствие. Това обявиха от партията минути след началото на митинга срещу зеления сертификат на площада до Народното събрание. На площада обаче е инфекционистът Атанас Мангъров, известен с възраженията си срещу ваксинацията, ограничителните мерки и зеления сертификат, който се нареди сред ораторите.

"Каква държава сме ние, че целият КСНС се скрива в миша дупка за това, че на председателя на НС му текнал сополът!", възмути се в речта си лекарят. "Целта е само да се набоцкаме, но няма никаква полза", отрече Мангъров ползата от ваксините.

Прави се опит за налагане на модерен медицински фашизъм в целия свят. Този фарс трябва да приключи днес", заяви пред множеството Деян Николов от "Възраждане", който призна, че на площада има и ваксинирани, и неваксинирани, и хора със сертификат, и такива без.

Според него на КСНС "инсценираха една случка" със заразяването на председателя на НС. "Готови ли сме за битка? Могат ли да ни спрат?", надъха той протестиращите.

На площада, според организаторите, има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Те бяха докарани с автобуси, а някои с лични коли.

 

Main Menu