3916 нови чиновници са назначили служебените кабинети

13 Ян 2022 12:18

Двете служебни правителства на президента Румен Радев са уволнили едностранно 1528 души от държавната администрация, а са назначили 3916 други или 2,5 пъти повече.

Това сочи справка на премиера Кирил Петков, която той е предоставил на депутатката Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС) в отговор на нейни писмени въпроси относно съкращенията и назначенията в държавния сектор.

Припомняме, че Трифонова през май миналата година беше уволнена от поста директор на Българската агенция по инвестиции (БАИ) от премиера тогава Стефан Янев. След това тя беше поставена под №3 в листата на ГЕРБ-СДС от област Плевен за участие в изборите на 14 ноември.

Справката, която Кирил Петков ѝ предоставя, е от периода 12.05 - 13.12.2021 година, обобщава "Блиц".

Сред уволнените служители са и членовете на политическите кабинети на министрите от ГЕРБ, но те са малка част от общия брой, тъй като щатните бройки за зам.-министри, началници на кабинети, съветници и експерти в политическите екипи са 188 в държавата.

Не е имало чувствителни смени на тези хора при смяната на едно служебно правителство с друго, тъй като повечето министри запазиха постовете си и съответно екипите си.

Най-голямо прочистване е имало в Министерството на вътрешните работи, където Бойко Рашков е прекратил едностранно правоотношението със 682 служители, а на тяхно място е назначил нови 1111.

151 души, освободени от администрацията, водят дела, като общите суми на техните претенции възлизат на 357 521 лева.

Oт справката на Кирил Петков става ясно още, че 271 чиновници са били преназначени на по-ниска позиция.

 

Гражданските договори, сключени между служебните правителства и физически лица, са за над 15,2 млн. лева. Тук отново е обърнато внимание, че НСИ е отчел договори за 10,1 млн. лева.

Main Menu