Лабораторията на болница "Лозенец" е изследвала тестовете на председателя на НС

13 Ян 2022 14:23

PCR тестът на председателя на народното събрание Никола Минчев е направен в болница "Лозенец". Това съобщиха от деловодството на Народното събрание в пресинформация до медиите.

"Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница "Лозенец", който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание", обясняват от парламента.

Медикът е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно също се е оказал позитивен.

"Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница "Лозенец", като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София", посочват още от НС.

"Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. Г-н Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото", гласи информацията на парламента.

Положителният резултат на Никола Минчев, който стана ясен след заседанието на КСНС при президента в понеделник, предизвика горещ дебат.

Политици от опозицията се усъмниха в достоверността му, а бившият здравен министър Костадин Ангелов направо изказа подозрения, че пробите са правени преди заседанието, а не вечерта след него. От ГЕРБ обвиниха Минчев, че е отишъл болен на заседанието на КСНС и така е подложил на риск здравето на останалите участници.

От Възраждане пък лансираха версията, че положителният тест не е истински, а е целял техният лидер Костадин Костадинов да не може да участва в протеста на следващия ден - заради карантината.

Полемиката продължи и тази сутрин, след като говорителят и пиар на парламентарната група на ПП Александър Бойчев се накара на водещите на сутрешния блок от Нова телевизия, че разпространяват фалшива новина. Именно Бойчев пръв обяви, че парламентарният председател не е обикалял лаборатории, защото е първият по пост в държавата, а при него на място е отишъл лекар, за да направи тестовете за коронавирус.

Main Menu