Александър Николов: Пътната карта с Газпром изчезна и не искат да предоставят копие

14 Ян 2022 18:49

Пътната карта за газопреносната мрежа с "Газпром", която България подписа през 2017 г., изчезна. Руската компания също не иска да предостави документа, заяви от трибуната на Народното събрание министърът на енергетиката Александър Николов.

Той обясни, че служебният министър Андрей Живков е възложил на 14 юни 2021 г. изготвянето на справка и е поискал пътната карта да бъде извадена от архива на Министерството на енергетиката. Открити са обаче само документи, в които пътната карта се споменава, писма за създаването на работна група, но самият документ - не. Проверка е направена и в Министерски съвет, където пътната карта също липсва. Заради това енергийният министър Живков е възложил на МВР и ДАНС задачата да открият документа. До момента резултат няма. Заради това на 17 декември е изпратено искане до "Газпром" за предоставяне на копие от документа. Руската енергийна компания до този момент не е изпратила такова.

Освен това Николов е проверил и секретната каса на министъра на енергетиката:

"За моя огромна изненада в касата не бяха открити нито парични средства, нито пътна карта".

Мартин Димитров от ДБ пък коментира, че "фактът, че никой няма копие от тази пътна карта и никой не желае да даде копие от нея показва, че ние наистина трябва да се сдобием с нея. Ако беше просто една формалност, картата щеше да бъде намерена все някъде".

Министърът коментира и забавения строеж на Интерконектора с Гърция. Той заяви, че има забавяне и при доставката на материали за кранови възли, както за газоизмервателните станции. Николов съобщи още, че работата по газоизмервателната станция в Стара Загора е завършена на 64,4%, в тази в Комотини - на 23,9%, на крановите възли - 18%, на диспечерския център - 32,9%.