Мария Шаркова: Заповедта на здравния министър позволява да се влиза без маски в президентството

15 Ян 2022 09:46

Представителите на „Възраждане“ влизат в президентството без маски заради неяснота в заповедта на здравния министър.

Това обяви адвокат Мария Шаркова в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком.

„Там се посочва, че на закрити обществени места се носи маска, като „закрити обществени места“ са дефинирани като „местата, които са достъпни за гражданите и са за обществено ползване. Миналата година в Народното събрание се водеше точно този спор – Народното събрание обществено място ли е и трябва ли да се носи маска там. Надявам се чрез ревизия на заповедта да се изчисти този проблем или чрез въвеждане на вътрешни правила от съответната институция“, добави тя.

„Аз оценявам положително взетото решение в Народното събрание да се влиза със зелен сертификат от 24 януари. Как да убедим хората, че зеленият сертификат е необходим, когато в законодателния ни орган няма единодушие“, посочи Шаркова.

„На мен ми направи впечатление, че по време на протеста не се спазваха противоепидемичните мерки и отвън, защото действащата заповед задължава, когато не може да се спазва дистанция от метър и половина, трябва да се носи маска, Аз не видях човек на протеста с маска, но не видях и РЗИ да извърши проверка и да наложи санкции за неспазване на мерките“, подчерта адв. Шаркова.