Регионалният министър освободи Десислава Христова - един от шефовете на 'Автомагистрали'

17 Ян 2022 18:20

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подписа заповед за освобождаване на изпълнителния директор на държавното дружество „Автомагистрали“ Десислава Христова. В решението липсват мотиви.

В момента освен нея изпълнителен директор е и Иван Станчев, пише Offnews.bg.

Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството - предвижда се "Автомагистрали" да се представлява от един директор вместо от двама, както е сега.

Промяната предстои да бъде вписана в Търговския регистър и след това ще бъдат оповестени мотивите за решението на министър Караджов.

Десислава Христова бе назначена по време на служебното правителство на мястото на Стоян Беличев. Първоначално тя стана член на борда на директорите, но по-късно спечели конкурс и получи позицията на шеф на съвета на директорите.

По информация на "Сега", получена по Закона за достъп до информация, "Автомагистрали" е действало изпреварващо по набирането на частни партньори за строителството на "Хемус" и то преди изграждането да бъде възложено на него. Христова е изготвила и първия доклад, свързан с набирането на фирми през 2018 г. Тя признава, че държавното дружество няма как само да се справи със задачите и препоръчва да се проучи пазарът и да се сключат партньорства с частни компании. По-късно МС решава да възложи ин хаус процедура на "Автоамгистрали".

Христова нашумя след скандални разкрития от м.г., когато се разбра, че заплатата й е нараснала от 3600 лв. на 11 000 лв.

 

Преди дни Сметната палата обяви, че започва одити на проблемни дружества, сред които и "Автомагистрали". Държавното дружества влезе в полезрението на министър Гроздан Караджов още в началото на мандата му. Той го обвини, че е действало като пощенска кутия, която да превъзлага на подизпълнители, при изграждането на АМ "Хемус", като е използвана вратичка в закона за ин хаус възлагането. Според него МРРБ, Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" се явяват едни от най-сериозните нарушители на строежи на пътища.

"Уви, така се е работило по време на последните няколко години на предишното редовно правителство, това са фактите и няма как да се оправим без специален закон", обясни тогава Караджов.

В края на октомври м.г. екипи на националната полиция и НАП влязоха на проверка в сградата на "Автомагистрали" заради строителството на "Хемус". Бяха иззети всички договори за ин хаус възлагането на строителството на аутобана. След проверката стана ясно, че има множество нарушения по цялото трасе.

Междувременно прокуратурата започна разследване за безобразията около строежа на "Хемус" и ин хаус процедурите, възложени от "Автомагистрали". А вътрешният министър Бойко Рашков разкри схемата за това как са изнасяни пари в чували за пътно строителство по времето на Бойко Борисов.

Main Menu